Ontdek op 28 mei live de voordelen van Yesplan!

5 redenen waarom software tools voor concertzalen onmisbaar zijn

De digitale toekomst voor de live entertainmentindustrie ziet er rooskleurig uit. Software tools veroveren stukje bij beetje de volledige sector. Onze expert, Adam W. Smith, legt uit waarom je best nu overstag gaat met deze handige software tools.

En toen kwam het digitale ticket 

Adam sprak eerder dit jaar op INO CON 2023, een conferentie over muziek en technologie georganiseerd door Berklee College of Music, Valencia. We doorlopen Adam zijn presentatie op basis van vijf overtuigende redenen waarom concertzalen software tools best zo snel mogelijk opnemen in hun repertoire. 

Het digitale transformatieverhaal van de live industrie werd opgetekend in de vroege jaren 2000. Toen kwamen ticketingbedrijven op de proppen met het digitale ticket. Een heuse revolutie voor de sector, die ervoor zorgde dat je makkelijker data kon verzamelen. Toch duurde het nog geruime tijd voordat de technologie om die data in te zetten ook op punt stond. 

Software tools voor concertzalen nemen de industrie over 

Tegenwoordig is er een tool voor praktisch elk denkbaar aspect van de live muzieksector. Activity Stream Group is daar misschien wel het perfecte voorbeeld van. Yesplan vormt de fundering voor de planning van een goed functionerende concert- of theaterzaal, terwijl Activity Stream de marketingcampagnes scherp stelt. crowdEngage geeft je dan weer de mogelijkheid om op grote schaal met je publiek te connecteren, zonder dat je daarvoor de persoonlijke kant van het verhaal verliest.

Nog niet overtuigd van waarom concert- en theaterzalen de digitalisering moeten omarmen? Adam deelt vijf overtuigende argumenten waarom je best zo snel mogelijk aan de slag gaat met software tools. 

Reden 1: Het is nooit te laat om met software tools aan de slag te gaan 

Vroege vogels vangen de dikste wormen? Dat klopt, maar in dit geval kan je die vogels nog makkelijk inhalen. De digitalisering van de live sector is namelijk een relatief nieuw fenomeen. Ga vandaag aan de slag met de beschikbare gebruiksvriendelijke tools en pluk er morgen al de vruchten van. 

De COVID-19 pandemie heeft ook heel wat zaken in een stroomversnelling gebracht. Zo kan je tegenwoordig overal contactloos betalen en zijn QR-codes niet meer weg te denken. Daardoor hebben we nu meer data dan ooit ter beschikking. Aan jou om er handig gebruik van te maken! 

Reden 2: Gebruik data om je concurrentie voor te zijn 

In deze digitale tijden is aandacht een schaars en kostbaar goed geworden. Een concertzaal concurreert bijvoorbeeld niet alleen met andere zalen, maar ook met Netflix, Tik Tok of Amazon. Deze gigantische bedrijven weten het algoritme met naadloze precisie te bespelen, waardoor ze hun doelgroep heel gericht kunnen voorschotelen wat ze zoeken. 

Daarom is het belangrijk dat je evenementen tot bij de juiste mensen komen. Dit is ook het speelveld van Activity Stream. Deze marketing tool helpt je om te weten wie je publiek is, zodat je ze vervolgens de evenementen kan aanbieden waarin ze geïnteresseerd zijn. 

Reden 3: Bouw een relatie op met je publiek - want ze komen graag terug 

Kan je iemand ooit echt kennen? Eigenlijk niet… maar data kan het wel! Hoe ongelooflijk zou het zijn om te weten wie je trouwste bezoekers zijn? En stel je eens voor dat je automatisch weet wanneer ze voor de 20ste keer een ticket kopen voor een voorstelling en je hun loyaliteit kan belonen met een gratis drankje. Door je creativiteit los te laten in tools zoals Activity Stream, Yesplan en crowdEngage, samen met verschillende integraties, kan je ijzersterke banden smeden met je publiek. 

Reden 4: Vermijd administratieve rompslomp en focus op het tot leven roepen van je events 

In de live sector werken is een ervaring waar je voldoening voor terug krijgt, maar het kan ook veel van je eisen. Met lange uren en onverwachte uitdagingen, is het niet ongewoon om je soms opgebrand te voelen. Maar het hoeft niet zo te zijn. 

Door software tools te omarmen kan je administratieve taken versimpelen, waardoor jij en je collega’s meer tijd overhouden voor andere taken. Al die vrijgemaakte energie kan je dan weer inzetten voor wat echt telt: mensen samenbrengen door bijzondere evenementen te organiseren. Door je taken te versimpelen kan je nog meer groeien in je werkveld zonder je eigen gezondheid in het gedrang te brengen. 

Reden 5: Bespaar geld door in te zetten op efficiëntie 

Evenementen organiseren brengt ook een financieel risico met zich mee. Daarom is het logisch dat je elke mogelijke kans aangrijpt om die risico’s te verminderen. Meer personeel aannemen of overuren presteren is niet altijd een duurzame oplossing. 

In plaats daarvan kan je je planning versimpelen met Yesplan. Breng je evenementen tot bij de juiste mensen met Activity Stream. En tenslotte is het mogelijk om al de nodige informatie over je aankomende evenementen bij je bezoekers te brengen via CrowdEngage.

Wat ligt er in het vooruitzicht voor de live muziekindustrie?

Er is al een hele weg afgelegd, maar wat heeft de toekomst in petto voor de live muzieksector? Het gebruik van data zal in ieder geval steeds innovatiever en ingewikkelder worden, tot het punt dat we AI en machine learning nodig hebben om de grote hoeveelheden data te verwerken. 
Doordat software tools administratieve taken versimpelen, zal werken in de live sector nog meer voldoening geven. Dat zorgt vervolgens weer voor een aanzuigeffect van personeel met verschillende talenten en achtergronden - tot zelfs uit andere sectoren. 

En tenslotte zal de in overvloed beschikbare data voor nog meer organisaties, zalen en zelfs artiesten toegankelijk zijn. Dezelfde data die artiesten gebruiken, kan dan ook gebruikt worden door concertzalen en platenmaatschappijen. Waardoor alle informatie continu doorgegeven wordt. De data is er al, maar moet enkel nog juist benut worden

 

Over Adam W. Smith 

Voordat hij bij Activity Stream aan de slag ging, was Adam een Senior Management Consultant in de gezondheidssector. Daarnaast onderhield hij ook een carrière als dj en muzikant in Detroit. Omdat hij graag voltijds aan de slag wilde gaan achter de schermen van de live entertainment sector, deed hij een Master in Global Entertainment & Music Business aan Berklee College of Music in Valencia. Die expertise deelt hij nu met Activity Stream Group, waar Yesplan ook onderdeel van is, als Business Development Manager.

 

 Klaar om met Yesplan aan de slag te gaan? 

Ontdek de voordelen van onze all-in-one event planning software. Maak komaf met administratieve rompslomp en start met zorgeloos plannen.