Ontdek op 28 mei live de voordelen van Yesplan!

Bespaar energie en geld in jouw venue dankzij een Yesplan-integratie

Hoe kan je zo efficiënt mogelijk omgaan met je energie? Die vraag houdt heel wat cultuurhuizen in de ban. Een live koppeling tussen het systeem dat je verwarming aanstuurt en je Yesplan-installatie is een oplossing!

De cultuursector ziet hun energiefacturen verdubbelen

De cultuursector luidt de noodklok omwille van de stijgende energieprijzen. Zo steeg de energiefactuur voor de Sportpaleis Group van 1,3 miljoen euro naar 3,3 miljoen euro in slechts één jaar tijd. Ook bezoekers, aan wie de hogere kosten soms doorgerekend worden bij het bezoek, hebben moeite om hun facturen nog te betalen. 

Veerkrachtig en creatief als onze klanten zijn, zijn zij voortdurend op zoek naar oplossingen om de extra kosten niet door te rekenen aan de bezoekers. Zo experimenteert Kustencentrum VIERNULVIER bijvoorbeeld met het ‘Pay As You Can’-principe. Maar wist je dat je je hoge energiekosten ook deels de kop in kan drukken dankzij een simpele Yesplan-integratie?  

“Het enige nadeel? We hebben de integratie al zo’n 3 jaar, dus ruim voor de energiecrisis. We waren eigenlijk al goed bezig en er is niet veel meer dat we op dit moment nog extra kunnen doen om te besparen.”

Hoe Cultuurcentrum Hasselt energie, tijd én geld bespaart 

Cultuurcentrum Hasselt (CCHA) geeft het goede voorbeeld. CCHA is met z’n 300 voorstellingen en 200.000 bezoekers per jaar het grootste cultuurcentrum in Limburg. Erwin Grommen, Techniek Verantwoordelijke, vertelde ons meer over de energiebesparende koppeling die al drie jaar operationeel is. 

De verwarming geen seconde te lang aan dankzij de Yesplan-integratie   

Bij CCHA hadden ze een werkkracht die al fanatiek bezig was met energiebesparing nog voor de integratie opgezet werd. “Die collega pluisde alle uurroosters van onze evenementen uit, om dan manueel de verwarming te programmeren, zodat die zeker niet te lang moest opstaan,” zegt Erwin. “Dat was natuurlijk omslachtig en tijdrovend. We zijn dan overgestapt op een nieuw gebouwbeheersysteem voor onze HVAC-installatie (Heating, Ventilation & Air Conditioning). Dat systeem kan externe gegevens importeren waardoor er een koppeling mogelijk is met Yesplan.” 

“Priva haalt de uren en locaties uit de eventplanner. Ons gebouwbeheersysteem heeft een bepaalde logica van wanneer welk systeem moet opstarten. Als een voorstelling begint om 20u in de grote zaal en het is buiten 10 graden, dan weet het systeem hoe lang vantevoren de verwarming aan moet,” vertelt Erwin. “We hebben daar met collega’s dan eigenlijk afspraken over gemaakt. De verwarming is dus gekoppeld aan bepaalde tijdschema’s van evenementen in Yesplan.”  

De live koppeling biedt heel wat opties voor energie-efficiëntie 

En er bestaan binnen deze koppeling meer opties om nóg efficiënter om te gaan met energie. “Ik zou in de toekomst graag ook onderscheid willen maken tussen de Yesplan profielen (= het type evenement). Zo zouden we dan bv. alleen het profiel van een podiumvoorstelling doorsturen naar het verwarmingssysteem en geen interne activiteiten”, zegt de Techniek Verantwoordelijke. 

 “Ook is er al een onderscheid tussen de verwarming op het podium en de verwarming in de grote zaal. Het begin- en einduur van de voorstelling zijn de uren waarop de verwarming aanstaat in de zaal en het volledige tijdschema met opbouw en afbraak is dan van toepassing op de verwarming op het podium. Daar willen we nog verder in gaan, zodat bijvoorbeeld bij repetities ook enkel het podium verwarmd wordt en niet de volledige zaal,” vertelt Erwin.  

Het resultaat? De grootste overheadkosten tot een minimum gereduceerd 

Bij CCHA zijn ze enorm tevreden met de koppeling. “Dankzij de integratie hoeven we de tijdschema’s niet langer manueel uit te pluizen, dus dat op zich is al een gigantische winst. En mochten we van een situatie komen waar - zoals bij veel andere huizen - de verwarming opstaat van ‘s ochtends tot ‘s avonds, dan spreken we pas echt over grote bedragen. Zeker rekening houdend met het feit dat verwarming, ventilatie en airco dé grootste overheadkost is bij cultuurcentra,” zegt Erwin.

“Het enige nadeel? We hebben de integratie al zo’n 3 jaar, dus ruim voor de energiecrisis. We waren dus eigenlijk al goed bezig op vlak van energiebesparing, en er is niet veel meer dat we op dit moment nog extra kunnen doen om te besparen (lacht).” 

Wil jij deze integratie graag in jouw eigen organisatie gebruiken?

Neem dan contact op met de leverancier van jouw gebouwbeheersysteem en kijk welke opties zij hebben op vlak van integraties met andere systemen. Details over onze API vind je hier terug. 

Benieuwd naar wat Yesplan voor jou kan betekenen?